zaterdag 19 januari 2013

Binnenkort in Bredevoort | Glenn ter Haar



Expositie in Boek op ’t Zand Bredevoort

In één van de  gezelligste expositieruimtes van de Achterhoek wordt de serie ‘Mixed’ (of Gemengd) tentoongesteld. Een serie schilderijen waarvoor naast olieverf diverse andere grondstoffen zijn gebruikt.

In Boek op ’t Zand dus dit keer een Achterhoekse kunstenaar; Glenn woont en werkt in Lichtenvoorde.
Na de middelbare school ging Glenn naar de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar hij in vier jaar tijd zijn diploma haalde met een acht voor de afstudeerrichting ‘Schilderen’. In Lichtenvoorde is hij ook befaamd om zijn ontwerpen voor de corsowagens.

Glenn ter Haar over zijn werk:

“Aanvankelijk voelde het vreemd om met kapotte eieren, lichaamsbeharing en doornen van rozenstruiken te schilderen. Hetzelfde gold voor huid, bloed en babyhaar. Langzaam maar zeker groeide er een interessante verbintenis tussen olieverf en de gemixte materialen.

Hoewel we ons op canvas voornamelijk uiten in een beperkt scala aan verfsoorten, zijn de mogelijkheden eindeloos. Veel materialen lijken ongeschikt om mee te schilderen. Andere materialen vragen er gewoonweg niet om, om op een schildersdoek gesmeerd te worden. De vraag naar waar de grens ligt van wat er als grondstof voor een schilderij kan worden gebruikt, leidde tot een prikkelend experiment.

Elk materiaal dat werd gemixt vroeg om een eigen behandeling. Rode ui en metaalsnippers lieten zich goed opsluiten in de verf. Bepaalde andere materialen maakten het lastiger. Uiteindelijk lukte het om deze technisch ingewikkelde serie schilderijen te maken.

Thematisch gezien hebben alle schilderijen iets te maken met grondstoffen. Bij kapotte eierschalen ligt de inhoud er aardig dik bovenop, bij een aantal van de schilderijen ligt het gecompliceerder. Het zijn associatieve werken waarin de expressie centraal staat. Een aandachtige blik op de schilderijen laat zien dat er heel bewust is gekozen voor kleur, verfbeheersing en de manier waarop de materialen door de olieverf zijn gemengd.”

Voor meer informatie over deze en andere schilderijen van Glenn ter Haar, zie www.glennterhaar.nl .

De expositie wordt geopend op zaterdag 2 februari om 15.00 uur in gebouw Boek op ’t Zand. Het adres is ’t Zand 25, 7126 BG Bredevoort. Iedereen is dan van harte welkom. Daarna is de expositie toegankelijk op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en op zondag van 13.00 - 17.00 uur. De expositie loopt tot en met 10 maart. De entree is gratis. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie  via bestuur@skbbredevoort.nl .

 Grape Leaf 

 Animal Blood

 Ashes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten